Українська молодь Христові — в УКУ заснували осередок християнської організації Шептицького

Читай також

  • Під керівництвом Згромадження Салезіян Святого Івана Боско УГКЦ відбулася зустріч Молодіжного Салезіянського Руху
  • Кричати, бо вірити
  • #НазустрічРіздву. День 5. 19 листопада. Вифлеєм – місце народження Спасителя
        • Українська молодь Христові — в УКУ заснували осередок християнської організації Шептицького

          Молодь запрошують на першу зустріч спільноти Українська молодь Христові (УМХ). Осередок при університетському храмі Святої Софії – Премудрості Божої відкривають 23 лютого. В Українському католицькому університеті це вже 5 молодіжна християнська організація при деканаті душпастирських справ.


          Створення осередку всеукраїнської організації УМХ в університеті є органічним продовженням традицій українських молодіжних рухів, які існували в 30-х роках минулого століття під опікою митрополита Андрея Шептицького.



          Організаторами УМХ є університетська молодь. Студент богослов’я Назар Явнич вже декілька років роздумав над створенням осередку в УКУ, адже у Тернополі він був першим головою спільноти при парафії Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ.



          «У моєму житті УМХ відіграло і досі відіграє дуже важливу роль. Там я глибше пізнав Христа через різні катехизи, лекції та мудрі слова духівника. Там я мав можливість пізнати себе та розвиватись як особистість, а також там я глибше почав розуміти чого від мене хоче Бог. Ну і безперечно, УМХ для мене — це місце зустрічі з друзями й атмосфера, де завжди панує радість, веселий сміх і любов», — ділиться Назар Явнич, співорганізатор УМХ УКУ.



          Місія УМХ — донесення та реалізація заповіту Шептицького «Українська молодь – Христові», через творення християнського молодіжного середовища, що сприяє формації суспільно активних молодих християн. Цікаво, що президент УКУ вл. Борис Ґудяк був при витоках становлення спільноти на початку 90-х, після виходу з підпілля УГКЦ. В Україні УМХ діє в 5 областях.

          «Мене надихає, те як швидко організація розвивається та поширюється на теренах України. За час зростання в спільноті відчуваю вплив ціннісного середовища з християнським світоглядом. Вірю в те, що члени спільноти УМХ, зростаючи у Христі в молодому віці, згодом становитимуть ядро для майбутнього розвитку нашої країни», — зазначає Ольга Плюсквік, членкиня координаційної ради всеукраїнської організації Українська молодь Христові, співорганізаторка осередку в УКУ.

          Команду спільноти сформували студенти та працівники університету: студент богослов’я Назарій Явнич, студентка соціальної роботи Орися Масна, керівниця відділу зв’язків з випускниками Ольга Плюсквік, керівниця проєктів та програм відділу розвитку Сніжана Палажченко, працівник деканату душпастирських справ о. Михайло Семчишин.

          «Я сподіваюся, що новостворена УМХ УКУ стане маленькою спільнотою, де кожен її учасник, як у притчі про сіяча, зможе пильнувати про добрий ґрунт свого серця де проростатиме зерно — Слово Боже і зможе ділитися плодами віри», — зазначає духівник Українська молодь Христові УКУ о. Михайло Семчишин (https://www.facebook.com/profile.php?id=100003840472553)
          “Тут знайдеш Христа! Тут знайдеш себе! Тут знайдеш себе у Христі!”, — із таким гаслом організатори запрошують до спільноти молодь віком від 16 до 30 років на першу зустріч Української молоді Христові УКУ, яка відбудеться 23 лютого о 19:00 в університетському храмі Святої Софії – Премудрості Божої.

          Підписуйтеся на офіційну інстаграм-сторінку УМХ УКУ.
           
          Архівні фото: risu.ua та archbishopborys.org

          Довідка:

          Українська молодь Христові (УМХ) — молодіжна християнська організація. Історія УМХ своїм корінням сягає 1933 року. Саме після Першої Світової війни митрополит Андрей Шептицький розпочав створення молодіжних християнських організацій. За Його закликом на всеукраїнській акції «Українська молодь – Христові» 6-7 травня 1933 року у Льові зібралися 100 000 молодих людей. Частина свята відбувалася на території верхнього Стрийського парку, поблизу сучасної території студентського містечка Українського католицького університету.

          Починаючи з 1959 року, подібні з’їзди молоді під гаслом «Українська молодь – Христові» відбувались виключно в діаспорі.

           У 1990 «хресним батьком» мирянського молодіжного руху та одним з ініціаторів з’їзду 40 000 молоді УМХ був президент УКУ владика Борис Ґудзяк. Як наслідок, 17 вересня 1990 року у Львові було утворено першу молодіжну християнську організацію «Українська  молодь Христові» та затверджено її статут.

          Зараз організація налічує понад 20 осередків в 5 областях.
           

          Читай також

        • Під керівництвом Згромадження Салезіян Святого Івана Боско УГКЦ відбулася зустріч Молодіжного Салезіянського Руху
        • Кричати, бо вірити
        • #НазустрічРіздву. День 5. 19 листопада. Вифлеєм – місце народження Спасителя
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.